Schaatsen in Savitaipale!

Savitaipale schaats evenement

In Savitaipale wordt ieder jaar (sinds 1998) een schaatsbaan geschoven. Aan het begin van de wintervakantie organiseren we een evenement. Op de vrijdag een schaatsdag voor scholieren uit Savitaipale en omving. De zaterdag is voor de familie en de afstandschaatsers. In de avond kan er geschaatst worden bij fakkellicht.

De baan is een geveegde natuurijsbaan op het Kuolimo meer. Harde vorst is nog niet altijd een garantie voor voldoende dik ijslaag  om te kunnen vegen. Twee jaar geleden is het bijvoorbeeld niet gelukt om een baan te maken omdat het ijs onder de dikkelaag sneeuw niet voldoende aangroeid vertoonde. De sneeuw werkt als een donzen deken van goede kwaliteit. Het gewicht van de sneeuw duwt het ijs naar beneden waardoor er een laag water op het ijs komt en daarboven op dan de donzen sneeuw deken. Ook deze winter ging het weer niet goed. Er lag een dun laagje ijs en daarbovenop kwam sneeuw. Zelfs nu met temperaturen van -35 zijn er nog plekken te vinden waar het ijs maar 6 cm dik is. Toch zijn we erin geslaagd een route te vinden waar het ijs 15 cm dik is zodat we er met een quad op kunnen gaan om te vegen. Binnekort kunnen we er ook op met zwaarder materieel. Het gaat dus lukken!!

De baan is ook open na het evenement

Als de weersomstandigheden het mogelijk maken wordt de baan zolang mogelijk open gehouden. Voor de actuele informatie is het het beste deze internetsite te volgen. Hier is terug te vinden wanneer de baan het laatst is geschoven en of er sneeuw op de baan ligt. De plaatselijke schaatvereniging is verantwoordelijk voor het open houden van de baan. Vrijwillige bijdrage voor bv. brandstofkosten worden erg op prijs gesteld: rekening nummer 541500-40041954 Savitaipaleen Osuuspankki.
Het is altijd mogelijk om wedstrijden of evenementen op de baan te organiseren. Neem daarvoor kontakt met ons op.

Schaatsen zijn te huur bij de informatie balie van het gemeentehuis op werkdagen van 9-15. Foto's van de huurschaatsen en huurprijzen zijn te zien op de pagina 'välinevuokraus'.

Hartelijk welkom en veel schaatsplezier !
STU / schaatsafdeling.

 

Voor overnachtingen kijk eens bij de volgende links Ravintolat ja majoitukset.